Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Newsletter - CAMbrella


Το 2009-10 η μέθοδος της Ρεφλεξολογίας και οι εκπρόσωποι της δέχονται μία κακοποίηση μέσω δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό. Τελικά ο δρόμος ο δύσκολος, της εξερευνητικής διάθεσης, του αλληλοσεβασμού και του διαλόγου δεν επιλέχθηκε και προτιμήθηκε ο εύκολος δρόμος της προσβολής, των απειλών, της κακής πληροφόρησης αν όχι της πλήρης άγνοιας για το τι είναι η Ρεφλεξολογία. Και προς χάριν κοινοποίησης και ικανοποίησης ενός προσωπικού εγωισμού, η μετατροπή σοβαρού επιστημονικού περιοδικού που επιτελεί σπουδαίο έργο ως εργαλείο διακεκριμένου κλάδου σε ..... κάτι άλλο!

Δέχομαι ότι δεν είναι όλα τέλεια στον ευρύτερο χώρο των ΣΕΘ, με αποκορύφωμα την υπερβολή και υποκρισία στο όνομα του Chi, Prana, ενέργεια κ.α. Οι ΣΕΘ και η Ρεφλεξολογία όμως υπάρχουν και από ότι λένε κάποιοι ιατροί εντεταλμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να υπάρχουν - CAM is here to stay! Προσπάθειες γίνονται για να βρεθεί η χρυσή τομή μέσω του CAMbrella, ελπίζω όλοι οι ενδιαφερόμενοι διαβάζοντας τα παρακάτω μεταφρασμένα αποσπάσματα από το newsletter του CAMbrella να εμπνευστούν για κάτι καλό και δημιουργικό.


Τι είναι το CAMbrella:http://spiros-reflexologia.blogspot.com/2010/02/blog-post_02.html

Από ποιον επιδοτείται: ”Το 2008, η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε για πρώτη φορά μία χορηγία στον τομέα των ΣΕΘ στο πλαίσιο του 7ου πλαισίου προγράμματος (7th Framework Programme). Η χρηματοδότηση της CAMbrella επιβραβεύει τις προσπάθειες αμέτρητων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και οργανισμών και οργανισμών που έφεραν στο Ευρωπαϊκό επίκεντρο τις ΣΕΘ” λέει ο Dr. Weidenhammer.



http://cordis.europa.eu/fp7/home_en.html

Αυθαίρετός διαχωρισμός

Ο διαχωρισμός μεταξύ των ΣΕΘ – Συμπληρωματικές – Εναλλακτικές Θεραπείες -και της συμβατικής ιατρικής δεν είναι εποικοδομητική. Ο οργανισμός CAMbrella θα μπορούσε να φέρει αυτούς τους δύο κόσμους πιο κοντά, ιδίως όταν πρόκειται για να αντιμετωπιστούν τα ίδια θέματα έρευνας από αμφότερα τους «ΣΕΘ ερευνητές" και "Συμβατικούς ερευνητές».

"Ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος από την παραγωγικότητα και την αφοσίωση στην ομάδα CAMbrella, και είμαι ενθουσιασμένος για να δω πώς το CAMbrella θα προχωρήσει», δήλωσε ο Δρ Ιαν Paehler, Επιστημονικός Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δρ Paehler είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην Επιστημονική Συντονιστική Σύσκεψη στο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στην Συμπληρωματική Ιατρική στο Tromsø, 18 Μαΐου 2010.
«Το συνέδριο ήταν πολύ διαφορετικό από τα συμβατικά συνέδρια, και εμπνεύστηκα πολύ από την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις εργασίες του CAMbrella", είπε.

"Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που καθορίζουμε και μιλάμε για τις ΣΕΘ. Ο ορισμός μέχρι τώρα ήταν αρνητικός, περιγράφοντας τι δεν είναι οι ΣΕΘ CAM, π.χ. μη συμβατική ιατρική. Αυτό δεν είναι εποικοδομητικό, δεδομένου ότι έτσι διατηρούμε μια εικόνα των ΣΕΘ ως κάτι διαφορετικό, εκτός του ιατρικού κόσμου. "

«Η έρευνα είναι της ίδιας ποιότητας και αυστηρότητας με αυτή των άλλων ιατρικών τομέων, αλλά στην έρευνα των ΣΕΘ ένα ευρύτερο σύνολο μεθόδων χρησιμοποιείται. Αν θέλουμε να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, πρέπει να κινηθούμε πέρα από την στενή επικέντρωση της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής - όχι μόνο στην περιοχή των ΣΕΘ, αλλά και στην ιατρική έρευνα γενικότερα », δήλωσε ο Paehler.

Ουσιαστική συνεργασία

"Τα μεθοδολογικά προβλήματα στις ΣΕΘ υπάρχουν επίσης στην συμβατική ιατρική έρευνα, π.χ. ότι ο καθορισμός της δοκιμής σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εκτός αυτού, οι ΣΕΘ θεραπείες μερικές φορές επικρίνονται επειδή δεν βασίζονται σε θετικά αποδεικτικά στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Ωστόσο, σε συμβατικές ιατρικές θεραπείες επίσης τακτικά παρέχονται αυτές χωρίς τα στοιχεία αυτά, συχνά μόνο με βάση την κλινική εμπειρία του γιατρού. Έτσι, για μένα, το τείχος που χωρίζει τις ΣΕΘ και την συμβατική ιατρική είναι περισσότερο πολιτικό παρά επιστημονικό. "

"Δεν πρέπει να υποτιμούμε το αποτέλεσμα, αν η CAMbrella αποδειχθεί επιτυχής. Πρώτα από όλα θα προετοιμάσει το έδαφος για ουσιαστική συνεργασία και θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα ΣΕΘ. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά αν προσελκύει ερευνητές από κύκλους εκτός του ομίλου CAMbrella και από την συμβατική ερευνητική κοινότητα, "δήλωσε ο Paehler.

"Στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει πρόγραμμα-πλαίσιο που καλεί να επικεντρώνεται άμεσα στις ΣΕΘ, αλλά θα υπάρξουν επίσης καλέσματα για την αντιμετώπιση ευρύτερων ζητημάτων όπως π.χ. ανακούφιση από τον πόνο, όπου οι ΣΕΘ θα είναι επίκαιρες. Στην περίπτωση αυτή, οι ΣΕΘ ερευνητές θα ανταγωνίζονται με άλλους ερευνητές, το οποίο θα θεωρούσα μια θετική εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε να καλούμε εμπειρογνώμονες των ΣΕΘ για την αξιολόγηση της ποικιλίας των ερευνητικών προτάσεων που λαμβάνουμε. "

«Τώρα είναι καιρός να οικοδομήσουμε γέφυρες, και νομίζω ότι ο διαχωρισμός μεταξύ ΣΕΘ και συμβατική ιατρικής είναι αυθαίρετη. Οι ΣΕΘ ήρθαν για να μείνουν, χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι ξοδεύουν χρήματα από την τσέπη τους, και πρέπει πραγματικά να αυξηθεί η ερευνητική προσπάθεια. "

Κείμενο: Jesper Madsen Odde http://www.cambrella.eu/home.php?il=111

Διάσκεψη κοντά στην Αρκτική

Η Ανατολή και η δύση του ηλίου ανεστάλησαν όταν 400 άριστοι ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Tromsø, Νορβηγία, για το 5ο Διεθνές Συνέδριο Συμπληρωματικής Ιατρικής Έρευνας.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 19 με 21 Μαΐου, και ερευνητές από 35 χώρες επωφελήθηκαν από την ευκαιρία να συναντηθούν, δικτυωθούν και να συμμετάσχουν στις συνόδους - συνολικά 50 ώρες ήταν προγραμματισμένες για το συνέδριο. Περισσότεροι από 150 ομιλητές ασχολήθηκαν με το θέμα της έρευνας των ΣΕΘ με διαφορετικούς τρόπους, και πολλά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν.

Το 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στην Συμπληρωματική Ιατρική θα πραγματοποιηθεί στο Chengdu, στην Κίνα, 7 - 9 Μαΐου, 2011. Το θέμα του συνεδρίου θα είναι «Τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων για την Παραδοσιακή και Συνδυαστική ιατρική». http://eng.2011iscmr.org/

Ορολογία και ορισμός των μεθόδων ΣΕΘ -CAM - CAMbrella Πακέτο Εργασίας 1

Ο γενικός στόχος αυτού του πακέτου εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού αποδεκτού και ρεαλιστικού ορισμού των «Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Μεθόδων (ΣΕΘ-CAM), ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ερευνήσει συστηματικά την επικράτηση και το νομικό καθεστώς των ΣΕΘ-CAM στην Ευρώπη, καθώς και να διερευνήσει τα αιτήματα των πολιτών και των επαγγελματιών τις προοπτικές που συνδέονται με τις ΣΕΘ-CAM γενικά, και στο πλαίσιο του συντονισμού των δραστηριοτήτων της CAMbrella.

Περισσότερα: http://www.cambrella.eu/home.php?il=114

ΣΕΘ-CAM στη Σουηδία - μια σύντομη επισκόπηση

Στη Σουηδία (Στοκχόλμη, 2000), η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία ΣΕΘ-CAM είναι το μασάζ, με το 57% των ερωτηθέντων να αναφέρει ολοένα και περισσότερη χρήση, ακολουθούμενη από τις φυσικές θεραπείες (περιλαμβανομένων των βοτάνων, όπως ginseng και τα μέτρα αποκατάστασης Q10, κ.λπ.), χειροπρακτική, και βελονισμός (26%).

Το παράδοξο

Η Σουηδία είναι ένα παράδειγμα μιας ΠΟΥ χώρας όπου η εθνική νομοθεσία για την υγεία έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή πρακτική. Σύμφωνα με έρευνα, το προσωπικό υγείας έχει συστήσει 19 διαφορετικές συμπληρωματικές μεθόδους, έξι από τις οποίες θεωρούνται ότι έχουν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με το Cochrane Collaboration Review.

Αν και υπάρχει ένα παράδοξο μεταξύ πολιτικής και πρακτικής, και νομικού διαχωρισμού των ΣΕΘ-CAM και βιοϊατρικής κοινότητας στη Σουηδία, η χώρα έχει κάνει μικρά βήματα προς τη συμφιλίωση των δύο: ένα προτεινόμενο υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση μητρώο ΣΕΘ-CAM, μαθήματα για τις ΣΕΘ-CAM στα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, και τη δημιουργία ΣΕΘ-CAM ερευνητικών μονάδων σε ιατρικά πανεπιστήμια. Ένας από τους στόχους του μητρώου ήταν να δημιουργήσει μια επίσημη λίστα ελέγχου ορισμένων κριτηρίων που πρέπει να τηρούνται από τους επαγγελματίες ΣΕΘ.

Όπως και στη Νορβηγία και τη Δανία, μόνο λίγοι επαγγελματίες ΣΕΘ-CAM είναι γιατροί ή μέρος της ιατρικής κοινότητας, το ενδιαφέρον για τις ΣΕΘ-CAM δεν ήταν πολύ δημοφιλής στο παρελθόν. Η στάση, όμως, φαίνεται να αλλάζει, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τις ΣΕΘ-CAM δημοσίως. "Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin» (Σουηδική Ένωση για Συμπληρωματική Ιατρική) ιδρύθηκε το 1977 και έχει περίπου. 200 μέλη.


Κείμενο: Jesper Madsen Odde

http://www.cambrella.eu/home.php?il=116

Δεν υπάρχουν σχόλια: