Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας 2010:

Η συνάδελφος Ρεφλεξολόγος Λεάνα Κωττάκη μας προώθησε την ακόλουθη ανακοίνωση και την ευχαριστώ πολύ. Επίσης της εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα επαγγελματική της δραστηριότητα!

"Ρεφλεξολογία"
Εισαγωγική ομιλία της Λεάνας Κωττάκη (Ρεφλεξολόγος - Νευρο-Ρεφλεξολόγος)
20.9.2010, 19.00 - 20.00 / "Δίοδος" / Νικηφόρου Ουρανού 2, Λυκαβηττός



Στο blog που διαχειρίζομαι εδώ και καιρό ανακοινώνω μεταξύ άλλων και περιπτώσεις στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο όπου γίνεται εφαρμογή Ρεφλεξολογίας εθελοντικά σε ξενώνες παρηγοριτικής φροντίδας. Ο σκοπός είναι να βρεθούν και να συνεργαστούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς κατά παρόμοιο τρόπο.

Σήμερα ενημερώθηκε και η επιτροπή δημοσίων σχέσεων του ΣΕΡ
για να παραβρεθεί εκπρόσωπος της επιτροπής και να καταθέσει την διάθεση μας. Για να δούμε.....

«Ας μοιραστούμε τη Φροντίδα!»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Σμολένσκυ 4, 114 72 Αθήνα Τηλ:+302106457878*fax:+302103610488*info@grpalliative.gr*www.grpalliative.org*
HELLENIC SOCIETY OF PALLIATIVE SYMPTOMATIC CARE OF CANCER AND NON CANCER PATIENTS

- Τμήμα Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρηγορητικής Φροντίδας (EAPC)
- Mέλος Ομάδας Εργασίας Παρηγορητικής Φροντίδας Κεντρικής και Ανατολικης Ευρώπης (ECEPT)

Η Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.. θα γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας (9 Οκτωβρίου 2010) με μια επιστημονική – κοινωνική προσφορά: Διοργανώνει ομάδες δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης προς τους ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή νόσους και τους συγγενείς τους.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 στις 19:30, στο χώρο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης). Θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Ανδρέα Ιωαννίδη, Αναπλ. Καθηγητή Ιστορίας Τέχνης ΑΣΚΤ, με θέμα Πόνος και Παραμόρφωση στην Τέχνη.

Εκ μέρους της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., η κα Ε. Βραχνού, Διευθύντρια Αναισθ. Τμήματος & Ιατρείου Πόνου & Παρηγορητικής Φροντίδας του Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών, θα παρουσιάσει το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας, «Ας μοιραστούμε τη Φροντίδα». Στο πλαίσιο του εορτασμού η επιστημονική εταιρεία φέτος:

• Οργάνωσε ενημερωτική καμπάνια με ραδιοτηλεοπτικά spots σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας, παρεμβάσεις – συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και άρθρα στον Τύπο.
• Εξέδωσε ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Παρηγορητική Φροντίδα», με περιεχόμενο τη μεταφρασμένη στα ελληνικά ΛΕΥΚΗ ΧΑΡΤΑ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
• Το επιστημονικό σκέλος του εορτασμού περιελήφθη το 11ο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής, με διεθνή συμμετοχή, που διοργάνωσε η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία ΕSRA Ηellas στις 23-26 Σεπτεμβρίου 2010, στη Σάμο. Εκεί, διατέθηκε ως οικονομική ενίσχυση το καινούργιο κόσμημα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., φιλοτεχνημένο από την καλλιτέχνιδα Σοφία Θαλασσινού. Επίσης διανεμήθηκε δωρεάν επιστημονική έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει όλο το επιστημονικό υλικό των 7 «Ημερίδων Γνωριμίας με την Παρηγορητική Φροντίδα».

Τα αιτήματα σχετικά με τη βελτίωση της παροχής Παρηγορητικής Φροντίδας στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι επείγοντα. Η Παρηγορητική Φροντίδα αποτελεί την ενεργό φροντίδα των αρρώστων που η ασθένειά τους δεν είναι θεραπεύσιμη. Αντικείμενό της αποτελεί ο έλεγχος του πόνου και άλλων συνοδών συμπτωμάτων και η ολιστική ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη του αρρώστου και της οικογένειας στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο οι Ξενώνες όσο και η κατ’ οίκον νοσηλεία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. επιμένει ότι η λειτουργία σύγχρονων δομών Παρηγορητικής Φροντίδας αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός λαού και η -χωρίς διακρίσεις- ανακούφιση του Πόνου και η Παρηγορητική Φροντίδα αποτελεί αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα. - Και επιεικής είστε!

Οι ασθενείς και οι συγγενείς που θέλουν να λάβουν μέρος στις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης που ξεκινά η εταιρεία, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο, το fax, το e-mail ή την ιστοσελίδα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

• Θα ενισχυθεί η καμπάνια για την αύξηση των «υπογραφών ανθρωπιάς» καθώς και των αιτήσεων εθελοντισμού, μέσω της ιστοσελίδας μας http://www.grpalliative.org/.

Παράδειγμα - Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου, όπου μεταξύ άλλων γράφει:

Ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους και στρες - δικαιολογημένα. Μελέτες από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ, Μινεσότα, και Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι τα εν λόγω υψηλά επίπεδα νευρικής έντασης μπορούν να ηρεμήσουν με μη παραδοσιακές - συμβατικές μορφές σωματικής αγωγής, όπως η θεραπεία μασάζ, Ρεφλεξολογία, ρέικι και τις τεχνικές χαλάρωσης.

Η Συμπληρωματική ιατρική είναι ένας σχετικά νέος όρος. Αναφέρεται σε τύπους θεραπείας οι οποίες είναι συμπληρωματικές, ή παρεπόμενες, με το γιατρό-συνταγογραφούμενη θεραπεία ενός ασθενούς. Και τώρα σε ένα γεγονός που βγάζει μάτια: 75 τοις εκατό των γυναικών με καρκίνο του μαστού χρησιμοποιούν κάποια μορφή συμπληρωματικής ιατρικής, η οποία μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τσάι βοτάνων σε βελονισμό ακόμα και θεραπεία τέχνης.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι να μειώσει τη δυσάρεστη ή ακόμη και τις αποκρουστικές επιπτώσεις από τις παρενέργειες της συμβατικής θεραπείας. Η χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία μπορεί να αφήσει εξασθενημένους ασθενείς, ή, στη χειρότερη περίπτωση, ανίκανους. Αυτοί οι τύποι θεραπευτικών επακόλουθων, καθώς και το άγχος της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να αναστέλλει την ικανότητα του ασθενούς να ανακάμψει γρήγορα. Σε πολλές περιπτώσεις, η συμπληρωματική ιατρική μπορεί να βοηθήσει.
Σύμφωνα με το Clinical Journal of Oncology Nursing - Περιοδικό Νοσηλευτική στην Κλινική Ογκολογία , ο λόγος για συμπληρωματική χρήση φαρμάκων για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι η προώθηση της ίασης και η συναισθηματική υγεία.

Το πρόγραμμα θεραπείας μασάζ στο Dyson Center for Cancer Care στο Vassar Brothers έχει λάβει εξαιρετικά σχόλια και αποτελέσματα. Η Δρ Angela Keleher, διευθύντρια του τομέα Breast Services, μας είπε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ένα μασάζ πριν από το χειρουργείο είναι πιο ήρεμoι και χαλαροί. η πίεσή τους μειώνεται και κατά συνέπεια είναι σε θέση να ανεχτούν το άγχος της χειρουργικής επέμβασης και μετά το χειρουργικό τραύμα καλύτερα από ό, τι αν δεν είχαν κάνει θεραπεία μασάζ. Έχει μας είπε επίσης θετική επίδραση η συνεχής εφαρμογή μασάζ στην αποκατάσταση των ασθενών, καθώς μειώνει τα επίπεδα του άγχους τους και τους επιτρέπει να θεραπεύτουν έγκαιρα.


Είχαμε παρόμοιες πληροφορίες για τη Ρεφλεξολογία, ρέικι και το πρόγραμμα χαλάρωσης στο Saint Francis Hospital. Εκπαιδευμένοι επαγγελματίες θεραπεύουν ασθενείς με καρκίνο του μαστού και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του άγχους. Τα προγράμματα αυτά πιθανώς ποτέ να μην συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, αλλά με την προσφορά τους, το Miles of Hope - Μάιλς της Eλπίδας μπορεί να προσθέσει κάτι στη συνολική εικόνα της υγείας ενός ασθενή με καρκίνο του μαστού, και να βελτιωθεί η αποκατάσταση τους.

Άλλα παραδείγματα hospice και Ρεφλεξολογίας, εδώ και εδώ και εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο, thanks για τις ευχές αλλά έτσι όπως το διατυπώνεις είναι σαν να σου προώθησα την ανακοίνωση για την εισαγωγική ομιλία στη Δίοδο ενώ αυτό που σου έστειλα ήταν η πρόσκληση για την εκδήλωση της ΠΑΡΗΣΥΑ στις 14/10. Αχ, αυτός ο γραπτός λόγος..... :-)
Φιλικά,
Λεάνα

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνεις και το ξεκαθαρίζεις Λεάνα ειδικά επειδή έχω πρόβλημα με τον γραπτό λόγο, όμως μόνο οι κακοπροαίρετοι παρεξηγούν και δεν θα τους καλύψεις/ω ποτέ. Εγώ (εγωισμός - sic)υποστηρίζω και προβάλω την Ρεφλεξολογία και τους "καλούς" Ρεφλεξολόγους χωρίς να μου το ζητήσουν.